Girişimcilik İçin Sıfırdan Başlayanlara Girişimcilikte Başarılı Olma Rehberi
İşte size sıfırdan başlasanız dahi herhangi bir şeyi başarmanız için gerekli olan girişimcilik için başarılı olma rehberi. Girişimcilik nedir sorusuna, girişimcilik, alım satım işlemi sırasında fiyatlandırılan her türlü nesne, serbest mal veya hizmet üretmek için üretim gereken ne varsa bir araya getirilerek, ekonomi fırsatlarının yeni değerlere dönüştürüldüğü organizasyonun oluşturulmasıdır.
Hiçbir tecrübeye, beceriye, referansa sahip olmadığınızda “denememek” çok cezbedicidir. Zihniniz hareketsiz kalmanız gerektiğiyle ilgili milyonlarca bahaneyle doludur, sahip olduklarına odaklanmış durumdadır.
Kafanızın içinde sizi huzursuz eden bir ses yine de denemenizi söyler. Daima bir işe girişmeyi istersiniz fakat nasıl yapacağınız hakkında bir fikriniz yoktur. Ölmeden önce yapılacaklar listeniz vardır lakin bunlar erişilemez gözükür. Belirli bir forma bürünmek istersiniz ama tecrübeleriniz size “yapamazsın” der…
Gerçek şu ki; daha yolun çok başında olabilirsiniz ama hâlâ büyük başarılara ulaşma şansınız var.
Bazen bilmemek avantajdır zira bilgisizlik, her şeyi açık bir fikirle ele almak için size ilham verir. Gelişmek adına kendinizle mücadeleye giriştiğinizde, garip bir şekilde işe yarar bir yol bulursunuz. İşte benim listem:
Bir petrol mühendisi olarak çalışırken, ek iş olarak yaptığım bu işi milyonluk bir şirket haline getirirken konu hakkında hiçbir bilgim yoktu.
Stand-up ile ilgili herhangi bir tecrübem olmamasına rağmen Broadway’in en prestijli komedi sahnelerinden birinde coşkulu bir alkış almayı başardım.
Daha önce bir dinleyici kitlem olmamasına rağmen, 12 ayda binlerce indirmeye ulaşan 50’den fazla podcast kaydettim.
Gerçekleşmeyeceğine inandığınız bir şeyi başardığınızda kendinize koyduğunuz yapay sınırları yok edersiniz. Hepsinden iyisi, bunu başarmak düşündüğünüz kadar zor değil.
İşte size sıfırdan başlasanız dahi herhangi bir şeyi başarmanız için gerekli olan 5 temel gereksinim.
Girişimcilik İçin Sıfırdan Başlayanlara Rehber:
1- Başlangıç noktanızı küçümsemeyin
Motivasyon konuşmalarımın yer aldığı podcastlere Aralık 2017 yılında başladım. Bu podcastleri motivasyon ve ilham amacıyla yapmayı planlamışken bunun yerine kendimi daha aciz hissetmeye başlamıştım. Herkes benim tahmin ettiğimden fazla bir şekilde daha “iyiydi”. Derinlerde bir yerde korkum bana sesleniyordu. Uğraşmaya değer miydi? Yapabilir miydim? İnsanlar en küçükten başladığım için beni yargılar mıydı?
Kendinizi kilometrelerce ötenizdeki insanlarla kıyaslarsanız daima yetersiz hissedersiniz. Herkes bir yerlerden başlar. Ne kadar yol kat etmeniz gerektiğine kafa yormaktansa ne kadar yol kat etmiş olduğunuzu göz önüne almanız daha iyidir.
Bir şekilde başlamasaydım bugünkü konumumda olamazdım. Geriye dönüp baktığımda podcastlerimin ulaştığı başarıdan ve milyonlarca insanı etkileyebilme ihtimalinden dolayı gurur duyuyorum.
Gelişme yalnızca konfor alanınızın dışında olur. Sadece yapabildiğinizden emin olduğunuz şeyleri yapmaya çalışırsanız ne kadar inanılmaz yeteneklere ve becerilere sahip olduğunuzu asla öğrenemezsiniz.
2- Eylemlerinizi istikrarlı bir şekilde devam ettirin
Tutku, girişimcilik için yeni bir projenin yakıtıdır. Bu ilk heyecan buharlaştığında, hatalardan korkma, kaçınılmaz barikatlar ve kendinizden duyduğunuz şüpheyle birlikte gelen kaygı, adımlarınızı geri geri atmanıza sebep olur. Bu zorluklarla mücadele etmeniz için istikrarlı bir şekilde hareket etmeniz gerekir.
Sonuçlara değil işinize aşık olmalısınız. Yarışa çok hızlı başlayan sprinterler öne çabucak geçebilirler fakat süregelen bir momentumla bu hızlarını devam ettiremezler. Eylem planınızı günlük bir rutin haline getirmek, sizi zorlayan sistemler ve süreçler içerisinde bulunmak çok daha etkilidir. Böyle yaparak sürekli bir şekilde gelişmeyi bütüncül bir süreç içerisinde ele alabilirsiniz.
Haftada bir gün podcast kaydetme hedefi ile yola çıktım. Kendimi baskı altında ve sorumlu hissetmek adına haftada bir podcast yayınlayacağımı dinleyicilerime söyledim. İşin mutfak kısmında gelecek adına yapacaklarımı planladım. Zincirleme bir reaksiyon ile 1 bölümün 10 bölüm, 10 bölümün ise 25, 50 bölüm olacağını biliyordum.
Bu yöntem herhangi bir girişim için de çalışacaktır.
Telefonla satışta daha iyi olmak ister misiniz? Her gün 5 arama yapın.
Daha esnek mi olmak istersiniz? Her gün egzersiz yapın.
Yeni bir iş kurmak mı istiyorsunuz? Her gün bu iş adına zaman ayırın.
Sabır ve sebat içerisinde hareket ederseniz zaman size istediğinizi muhakkak verecektir.
Bu yöntem herhangi bir girişim için de çalışacaktır.
Telefonla satışta daha iyi olmak ister misiniz? Her gün 5 arama yapın.
Daha esnek mi olmak istersiniz? Her gün egzersiz yapın.
Yeni bir iş kurmak mı istiyorsunuz? Her gün bu iş adına zaman ayırın.
Sabır ve sebat içerisinde hareket ederseniz zaman size istediğinizi muhakkak verecektir.
3- Bir önceki günden daha iyi olun
Bir gecede başarı diye bir şey yoktur. Büyük başarılar kasıtlı eylemler neticesinde meydana gelir. Herhangi bir projeyi kestirme yoldan veya aceleyle başarıya ulaştıramazsınız.
Büyümek tedricidir, kademe kademe ilerler. Her gün, yüzde bir iyileşmeye odaklanırsanız dahi belirli bir süre sonra gözle görülür bir değişim olacaktır. Daha iyi olmak adına kazanılan alışkanlıklar sürekli bir büyümeyi de beraberinde getirecektir.
Rutin olarak zihni bir muhasebe yapmak bu tutarlılığımı korumada temel bir anahtardı. Bu muhasebe hali alışkanlıklarımı pekiştirmeme ve yarını daha iyi yapmak için mikro dersler çıkarmama çok büyük yardımcı oldu. Önemli olan geribildirimleri değerlendirmeyi, önemsiz olanları ise görmezden gelmeyi öğrendim.
Siz de yapabilirsiniz…
4- Olabilecek en hızlı şekilde başarısız olun
Eğer ne yaptığınızı tam olarak bilmiyorsanız bazı şeyleri yanlış anlamanız kaçınılmazdır. Başarısızlığınızı merkeze alıp zihniyetinizi bu yönde değiştirmelisiniz.
İnsanlar genellikle başarısızlıktan korkmazlar; başarısızlıklarının başkaları tarafından görüleceğinden korkarlar. Hata yapmak, öğrenmenin ve gelişmenin en önemli kısmıdır. Hata yapmak asla iyi hissettirmez ancak öğrenme fırsatı yaratır. Hata yaptıkça daha hızlı büyüyeceksiniz ve bunun neticesinde daha iyi hatalar yapacaksınız. Unutmayın, ne kadar hızlı düşerseniz o kadar çabuk yükselirsiniz.
Çok satan yazarlar arasında olan Ray Dalio bu konu hakkında çarpıcı bir vizyon sunuyor “Bana öyle geliyor ki bir yıl önceki halinize bakıp ne kadar da aptal olduğunuza şaşırmıyorsanız, çok şey öğrenmemişsiniz demektir. “
5- Yapmak istediğiniz işi daha önce yapan kişilerin tecrübelerinden faydalanın
Günümüz dünyasında sıfırdan hiçbir şeye başlamak zorunda kalmazsınız. Kolayca erişebileceğiniz sınırsız sayıda bilgi kaynağınız var. Olmak istediğiniz yerde bulunan insanlara ulaşın ve onların adımlarını takip edin.
Akıl hocalarına yatırım yapın ( Beni Broadway’de iki aydan daha az bir süre içerisinde gösteriye hazırlayan şey buydu)
Kurslara yatırım yapın ( İş hacmimi bir yıldan az bir sürede 7 haneli bir sayıya katlamama sebep olan şey buydu)
Kitaplara, etkinliklere, seminerlere ve atölye çalışmalarına yatırım yapın ( Bulunduğum yere hayal edebileceğimden çok daha hızlı bir şekilde gelmeme yardımcı olan, başarı öyküleri ve fikirlerle çevrelenmeme sebep olan şey buydu)
Son olarak, herhangi bir şeye başlamanız için en iyi zaman:
Şu an…
- 45
- 969
0 Yorumlar