Işık Nedir? Işığın Tarihi Hakkında Bilgi
Işık Nedir: Kısaca Görebildiğimiz ışık, elektromanyetik spektrumun belli bir bölümündeki elektromanyetik radyasyondur. Fizikte ışık, görülür veya görünmez herhangi bir dalga boyunun elektromanyetik radyasyonu olarak da tanımlanır.
Bu durumda gama ışını, x ray, mikrodalga ve radyo dalgaları da bir ışıktır. Elektromanyetik radyasyonun diğer türleri gibi görebildiğimiz ışık da dalgalar halinde yayılır. Bununla birlikte dalgalar tarafından verilen enerji tek bir noktada absorbe eder.
Foton Nedir?
Elektromanyetik dalgaların absorbe edilen enerjisine foton denir. Ve ışığın miktarını temsil eder. Işığın bir dalgası foton olarak absorbe edildiğinde, dalganın enerjisi hemen bir noktaya çöker, bu nokta fotonun “ulaştığı” yerdir. Bu durumu dalga fonksiyonunun çökmesi olarak adlandırıyoruz.
Işığın Tarihi
17.yüzyılda İngiliz bilim insanı Isaac Newton ışığın sıcak cisimlerden yayılan çok küçük parçacıklar olduğunu düşünürken yine aynı yüzyılda Hollandalı bilim insanı Huygens, ışığın her yöne doğru titreşen bir dalga olduğunu düşünmüştü.
Ancak iki bilim insanı da ışığı tam olarak açıklayamadı. 19.yüzyılda Danimarkalı bilim insanı Orsted, elektrik ile ilgili verdiği bir konferansta bataryayı açıp kapama sırasında yanında bulunan kumpasın iğnesinin ani hızlanmasını göstermişti.
Bu deney elektrik alanda meydana gelen değişimin manyetik alan oluşturduğunu ve bu durumda elektrik ile manyetizmanın birbiri arasında ilişkili olduğunu gösteriyordu. Ünlü bilim insanı Faraday ise, 11 yıl sonra bu durumun tersini yani manyetik alandaki değişimin, elektrik alanı oluşturduğunu keşfetti.
İskoç bilim insanı Maxwell, bu iki durumu tek çatı altında elektromanyetizma teoreminde birleştirdi ve yaptığı çalışmalarında elektrik alandaki değişmenin manyetik alan oluşturduğunu, oluşan manyetik alanın tekrar elektrik alanı tetiklediğini ve bu durumun çok hızlı bir şekilde uzayda hareket ederek sonsuz tekrara girdiğini saptadı.
Bu aşırı hızlı hareketin uzayda yaklaşık 300,000,000 m/s hızla seyahat ettiğini hesapladı ve bu değer bildiğimiz ışık hızı (299,792,458 m/s) değerine oldukça yakındı.
- 52
- 2466
0 Yorumlar